Hipnoza în sarcină [1]

Aricolul ce urmează a fost publicat de colega noastră, Andra Iliaș, în numărul de septembrie al revistei Parents.

O practică din ce în ce mai utilizată în țările occidentale are în continuare rezonanţe oculte pe la noi. Ce este hipnoza şi cum poate fi ea folosită în favoarea viitoarelor mămici?

Ce este hipnoza?

Suntem familiarizaţi cu conceptul de hipnoză mai curând din filme, acolo unde este prezentată aproape ca ceva magic, cu puterea de a controla mintea umană. Însă adevărul nu este chiar atât de fascinant pe cât lasă regizorii hollywoodieni să se înţeleagă.
Hipnoza este metoda prin care se obţine starea de transă, o stare modificată de conştiinţă, care facilitează accesul la conţinuturi ale minţii noastre pe care altfel le putem obţine doar spontan şi necontrolat sau în cadrul unei terapii de durată precum psihanaliza. Starea de transă este aceeaşi cu starea la care se ajunge prin meditaţie pentru că hipnoza este de fapt autohipnoză, adică un fel de meditaţie.
Cea mai frecventă modalitate de hipnoză este cea care induce o stare de relaxare corporală treptată, ajutând astfel şi la relaxarea psihică. Nu trebuie să te temi de hipnoză pentru că nu este un procedeu în care să pierzi controlul. Eşti permanent conştientă, menţii contactul cu realitatea şi poţi să comunici cu hipnoterapeutul în orice moment. Iar interesul acestuia nu este decât să te ajute pe tine să îţi atingi obiectivele. Hipnoza clinică nu are legătură cu cea de scenă, în care scopul este de a uimi audienţa.
Teoretic, hipnoza nu are prea multe contraindicaţii de aplicabilitate şi atâta vreme cât nu suferi de o boală psihică gravă, cum este schizofrenia, de exemplu, nu ai de ce să ocoleşti o astfel de procedură dacă eşti însărcinată. Ba, din contră, hipnoza îţi poate fi de folos atât în perioada de sarcină, cât şi la naştere şi post-partum. S-a constatat în urma cercetărilor că femeile gravide sunt mai uşor hipnotizabile decât cele negravide, aşa că de ce nu ai profita de acest avantaj?

Beneficiile hipnozei în timpul sarcinii

Cercetările în acest domeniu au început cu mult timp în urmă, însă în ultimii ani s-au intensificat. Iar dacă vorbim de primele beneficii asupra gravidelor, s-a constatat că învăţarea hipnozei, şi deci a autohipnozei, ajută la relaxarea fizică şi psihică. Într-un studiu din 2007 s-a constatat că cele mai frecvente naşteri premature au ca şi cauză stresul psihosocial, iar învăţarea unei rutine de relaxare cu ajutorul hipnozei poate preveni naşterea înainte de termen.
La momentul sorocului, femeile cu un antrenament hipnotic prealabil au un travaliu mai scurt, le creşte rezistenţa la şocul obstetrical, gradul lor de anxietate este mult diminuat, iar în cazul naşterilor naturale, se instalează analgezia şi chiar anestezia proprie corpului, fără intervenţii chimice.
Ulterior, beneficiile se referă la o refacere rapidă postoperatorie şi facilitează lactaţia.
De asemenea, multe femei pleacă pe drumul unei sarcini cu un bagaj de informaţii şi credinţe negative despre această perioadă, credinţe care le afectează întregul corp şi sistem de referinţe. Informaţiile au fost culese de la mamă, alte rude sau prietene care au trecut deja prin experienţa unei sarcini. Conotaţia negativă a acestora nu este exagerată de cele mai multe ori, însă are „darul” de a speria viitoarea mămică, astfel cu ajutorul hipnozei se pot reconfigura aceste credinţe, astfel încât să se instaleze o stare de relaxare nu doar fizică, ci şi psihică.

– va urma –

1 thought on “Hipnoza în sarcină [1]”

  1. Pingback: Hipnoza în sarcină [2]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top